Alternatieve manieren om je huis te beveiligen?

Elke 17 minuten wordt er ergens in Nederland ingebroken. Dat komt neer op een slordige 30 duizend inbraken per jaar. En hoewel dat aan de hoge kant lijkt te zijn, was het aantal inbraken in 2020 het laagst in 10 jaar tijd. Door de coronapandemie zitten we massaal thuis en voor inbrekers is thuiswerken geen optie. Het resultaat: inbrekers die kunnen gaan stempelen bij het UWV, of een carrièreswitch maken naar deur-aan-deur-encyclopedieënverkoper.

Inbraak daalt niet alleen door Corona

Nou is het een beetje flauw om de dalende inbraakcijfers alleen maar aan corona te linken. Want het aantal inbraken daalt al jaren. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat we onszelf beter beschermen. Bijvoorbeeld met zo’n geweldig state-of-the-art sociaal alarmsysteem van Homies. Maar er zijn ook andere manieren om ons huis te beschermen tegen ongenode gasten. En omdat we graag zien dat de inbraakcijfers nóg verder dalen, stippen we ze hier eventjes aan voor je.

Sloten op je deur. Sloten op je raam

Het klinkt zo voor de hand liggend. Gewoon je deur op slot doen als je van huis weggaat en knappe jongen/meisje die nog je huis onuitgenodigd binnenkomt. Maar dan moet je wel goeie sloten gebruiken. Want sommige van die klompjes metaal zijn open te krijgen met een scherpe zakdoek.

Een goed slot heeft een keurmerk, bijvoorbeeld van SKG. Zo’n SKG-keurmerk komt in 3 smaken: van 1 ster t/m 3 sterren. Hoe meer sterren, hoe veiliger het slot. Een slot met een driesterrenkeurmerk is (langer) bestand tegen inbraakmethodes zoals kerntrekken, klopsteutelmethode of gewoon ouderwetse lockpicking.

(Rol)luiken

Ja, dan heb je een raam met een schitterend driesterrenslot, gooit zo’n jatterig individu een baksteen door je raam en grist de laptop op tafel mee. Echt subtiel is het niet, maar wel effectief. En op zo’n moment maakt het weinig uit dat het enorm veel herrie maakt en dat bovendien je alarm afgaat, want de dader is binnen een paar seconden al gevlogen. Op zo’n moment is het handig om luiken voor je raam te hebben. Een baksteen gaat daar wat minder makkelijk doorheen.

Laat geen spullen in de etalage liggen

Een relatief waardevol kleinood dat open en bloot voor het grijpen ligt is een uitnodiging voor de betere gelegenheidsdief. Beter is om die spullen op ruimen of in ieder geval uit het zicht te laten. Als je weggaat, laat dan niet je laptop op tafel staan, maar leg hem even weg. Ook als je even een ommetje gaat maken om even een pauze te nemen van je zoveelste Zoom-, Teams- of Meetvergadering 🙂

Dus…

Met een alarmsysteem (al dan niet van Homies) ben je al een heel eind op weg, maar nog niet over de eindstreep. Denk na over wat je nog meer kunt doen om inbrekers het leven zuur te maken. Alleen zo kunnen we inbraak definitief tot een vage herinnering uit het verleden maken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: