De Grote Homies Brandpreventiequiz

Brandpreventiequiz

De brandgevaarlijkste plek? Waar hang je een rookmelder? Hoe snel is de brandweer bij jou? Deze vragen komen rechtstreeks uit de Homies Brandpreventiequiz. Daarmee kon jij je kennis testen én wat bijleren. Hier lees je nog even alle feiten op een rij.

Brandgevaarlijkste plekken

Je zou denken dat waar vuur is, ook brand kan ontstaan. Maar een keuken is niet de meest brandgevaarlijke plek in huis. Het is een goede tweede, de meeste branden ontstaan namelijk in je schoorsteen. Wil je toch ook alert zijn op brand in de keuken, dan kun je daar het beste een hittemelder plaatsen. Met een rookmelder in de keuken loop je namelijk het risico op veel loze alarmen.

Brandgevaarlijkste apparaten

Naast plekken zijn er ook veel brandgevaarlijke apparaten in ons huis. Denk aan accu’s van een elektrische fiets, van je smartphone of de hooverboard van je kids. Stuk voor stuk apparaten waar je voorzichtig mee moet zijn en niet laten opladen als je niet in de buurt bent. Maar het gevaarlijkste in huis is toch echt je wasdroger. De pluizen en de hoge temperaturen zijn ingrediënten voor een brand. Zorg dus dat je het pluizenfilter na elke droogbeurt leeghaalt.

Wat te doen bij brand?

En breekt er dan brand uit… dan weet gelukkig 99% van jullie dat je een vlam in de pan moet doven door het vuur uit te maken én het deksel op de pan te doen.

Breekt er brand uit, zorg dan dat je alle ruimtes zoveel mogelijk afgesloten houdt. Door deuren dicht te houden kan er minder zuurstof bij vuur komen, waardoor een brand minder snel groter kan worden. Breng jezelf in veiligheid en bel 112. Dan staat de brandweer in zo’n 7.7minuten op je stoep om je te helpen.

Gevaar van rook

Een brand ziet er gevaarlijk uit. Alleen is de grootste boosdoener bij brand juist de rook die zich vormt. De meeste slachtoffers vallen namelijk doordat zij rook inademen. Bovendien zie je ook geen hand meer voor ogen als er veel rookvorming is.

Maar ook het andere roken is een gevaar in huis. Een sigaret die niet goed uit is gegaan, of een sigaretje in bed. Wees daar voorzichtig mee.

Dat heb je dus aan een rookmelder…  

In 70% van de Nederlandse huishoudens hangt een rookmelder. Jammer genoeg, werkt maar 45% van alle rookmelders. En 65% hangt zelfs op de verkeerde plek… Dat moet dus beter. Want een rookmelder redt levens. Het waarschuwt jou op tijd als er brand ontstaat. Zeker in je slaap is dit geen overbodige luxe. In je slaap ruik je zelf namelijk niets, dus heb je een rookmelder nodig om jou te wekken. Test hem bovendien elke maand even. Dan ben je zeker dat hij nog goed werkt.

Van brandkleuter tot brandmeester… hoe is er gescored?

In deze quiz kon je jouw kennis testen, maar ook wat leren. Na de quiz wist jij precies wat jouw niveau is, van brandkleuter tot brandmeester. Maar hoe heeft iedereen gescored? Gelukkig weet iedereen wel wat van brand en waren er geen brandkleuters of brandleerlingen. Vanaf brandscholier had je al een voldoende en dit certificaat werd door 2.7% van de deelnemers behaald. Maar liefst is 38,9% van jullie is brandstudent. En (wij zijn supertrots!) 58.4% is brandmeester! Dat vinden wij een mooie en veilige score 😉

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: