Een camera of video-deurbel in huis: is dat wel veilig?

Video-deurbellen en beveiligingscamera’s: we stoppen ze massaal in onze huizen. Alles voor dat veilige gevoel. Maar levert het dat wel op? Een visie op veiligheid, privacy en verbinding.

Meer camera’s

Kijkers van het tv-programma ‘Hunted’ weten het al: je wordt tegenwoordig regelmatig vastgelegd door beveiligingscamera’s. Deelnemers aan het programma proberen zo lang mogelijk uit handen te blijven van de politie, terwijl de opsporingsdienst op hen jaagt met alle moderne technieken. Vluchtroutes van deelnemers achterhalen ze door het opvragen en terugkijken van camerabeelden; zowel van publieke instanties als bij mensen thuis. Want waar we ‘closed-circuit television’ (CCTV) tot voor kort vooral in openbare ruimtes gebruikten, worden camera’s steeds vaker onderdeel van woonbeveiliging. We geloven blijkbaar in camera’s als de oplossing voor een veiliger huis en geven hiervoor vrijwillig een deel van onze persoonlijke privacy weg.

Privacy

Het inleveren van persoonlijke privacy brengt ons een bepaalde mate van onzekerheid. De digitale wereld voedt die onzekerheid nog eens. We weten namelijk nooit exact hoe bedrijven onze persoonlijke gegevens gebruiken. We accepteren het maar als ‘kosten’ voor het zaken doen: in ruil voor gemak maken we er geen probleem van in de gaten gehouden te worden. Privacy is misschien moeilijk uit te drukken in geldwaarde, maar als er steeds minder overblijft zullen we dat zeker merken.

Meer angst?

Kijkend naar de geschiedenis leven we in het veiligste tijdperk tot nu toe. En tegelijkertijd zijn we angstiger dan ooit. We hebben minder vertrouwen in anderen en zetten technologie in voor rollen die eerder vervuld werden door de mensen om ons heen. Toch zullen camera’s angst niet verminderen. Sterker nog: ze moedigen aan tot dwangmatig in de gaten houden. Ook leveren ze een enorme hoeveelheid informatie. Gebruikers worden plotseling op de hoogte gesteld van kleine, alledaagse gebeurtenissen. Gebeurtenissen die altijd al plaatsvonden, maar normaal niet onopgemerkt bleven. Uit onderzoek blijkt dat men een situatie op camerabeelden sneller inschat als mogelijke bedreiging dan wanneer je fysiek aanwezig bent. Als je naar iets kijkt, verwacht je bijna dat er iets gebeurt. Maar eigenlijk gebeurt er weinig. 

De mensen om je heen

Vóór de komst van huisalarmen en de video-deurbel waren je buren, vrienden en familie de enige vorm van toezicht op je huis. En ondanks alle nieuwe indrukwekkende functies, verwaarlozen de meeste beveiligingssystemen jouw waardevolle netwerk. De kans dat je een ​​gebeurtenis op camerabeeld meemaakt en jouw huis op tijd bereikt om in te grijpen? Die is bijzonder klein. Maar wanneer je jouw huis verbindt met de mensen eromheen neemt die kans enorm toe. 

Verbinding

Met behulp van Homies Alarm raakt jouw huis verbonden met de mensen die kunnen helpen wanneer het belangrijk is. Wanneer jij niet kunt reageren op een alarmsignaal komt jouw persoonlijke netwerk in een groep en worden zij op de hoogte gesteld. Technologie is geen vervanging voor menselijke verbinding, maar ondersteunt ons in het contact met de mensen om ons heen. Zoals onze klanten van het eerste uur bevestigen: geen enkel apparaat of camera beveiligt jou zoals jouw vertrouwde netwerk dat doet.

%d bloggers liken dit: