Ingebroken? Dit moet je doen.

Je komt thuis en je achterdeur blijkt opengebroken. Of één van je ruiten ligt in scherven op de grond. Er is ingebroken. In een eerste reactie wil je waarschijnlijk naar binnen rennen en op zoek gaan naar je meest dierbare spullen. Maar juist nu is het belangrijk dat je kalm blijft. Handel verstandig voor een veilige afhandeling en zo min mogelijk schade na een inbraak.

Ingebroken? Bel de politie!

Heb je het vermoeden dat de inbreker nog in of rondom jouw huis is?, Bel dan direct 112. Wanneer de indringer al vertrokken is bel je het algemene nummer van de politie (0900-8844). Een agent komt dan langs om de aangifte te regelen en de situatie op te nemen.
Samen maken jullie een overzicht van de spullen die missen en de schade die is aangericht. Probeer hierbij zoveel mogelijk details te benoemen waaraan de politie de gestolen spullen kan herkennen. Hoe meer informatie er beschikbaar is, des te groter de kans dat de politie je spullen terugvindt. Heb je een antiek familiestuk in huis, of een bijzondere verzameling? Dan is het slim om voor deze spullen een registratiekaart* van de politie in te vullen en te bewaren. Zo heb je de uiterlijke kenmerken en serienummers van deze voorwerpen altijd bij de hand.
In sommige gevallen schakelt de politie ook een forensische onderzoek in. Vaak vermoeden ze dan dat de dader achterhaald kan worden aan de hand van sporen in en rond het huis.

Raak niets aan

Bij een forensisch onderzoek worden sporen geanalyseerd die de dader tijdens de inbraak heeft achtergelaten. Wanneer je na het ontdekken van de inbraak direct door jouw woning beweegt, is de kans groot dat je deze sporen uitwist. Raak daarom zo min mogelijk spullen aan. Zelfs wanneer je staat te praten in de buurt van sporen kun je al onbedoeld jouw eigen DNA achterlaten en dat van de dader onherkenbaar maken.
De inbreker is hoogstwaarschijnlijk via een deur of raam binnen gekomen. Raak daarom ook de drempels en vensterbanken niet aan. Veeg scherven glas niet direct op, maar laat deze liggen tot de politie langs is geweest.
Heb je een noodoplossing nodig voor je kapotte raam en kan het forensisch onderzoek pas de volgende dag plaatsvinden? Vraag de glaszetter dan om handschoenen te dragen bij het plaatsen. Wanneer er reparaties nodig zijn is het slim om van te voren te checken of deze worden gedekt door je verzekeringsmaatschappij.

Verzekering

Heb je een inboedel- of opstalverzekering? Fijn, dan ben je in bijna alle gevallen verzekerd voor de schade die de inbraak heeft veroorzaakt.
Je verzekeraar kan de inbraak pas in behandeling nemen zodra je aangifte hebt gedaan bij de politie. Je hebt bij de aangifte al in kaart gebracht welke spullen er missen. Deze informatie deel je met jouw verzekeraar, samen met een bewijs van de aangifte en het polisnummer. De verzekeraar laat je vervolgens weten welke stappen ze verder ondernemen.

Wist je trouwens dat je met sommige alarmsystemen of certificaten korting kunt krijgen op je inboedelverzekering?

Passen blokkeren

Zijn er pinpassen of creditcards gestolen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met jouw bank om deze te laten blokkeren. Misschien heeft de inbreker nog geen kans gehad om ze te gebruiken. Controleer ook of er in de tussentijd geld is opgenomen van één van jouw rekeningen. Is dit het geval, meldt het dan bij de politie én bij je verzekeraar.


Na het doen van aangifte van een inbraak heb je recht op slachtofferhulp. Een inbraak kan namelijk grote impact hebben. Op jou en op jouw gevoel van veiligheid in jouw eigen huis. Zorg er ook voor dat dieven geen kans zien tot herhaling. Doe de test om te zien hoe goed jij nu beveiligd bent.

Dit vind je misschien ook leuk...

%d bloggers liken dit: