Is het tijd voor buurtapp-etiquette?

Je spreekt ze regelmatig bij de voordeur of in de zomer gezellig samen op de buurt bbq. Misschien spelen je kids vaak samen. Een goede band met je buren vergroot in ieder geval je woonplezier. Je voelt je meer thuis en een stuk veiliger. Om de veiligheid te vergroten in de wijk zijn daar ook de buurtpreventieapps, maar met de 150 huizen uit jouw straat in één app dat kan niet altijd goed gaan…

App-etiquette

Veel mensen in één groepsapp? Daar zijn écht wel een aantal regels voor nodig. Veelal zijn deze apps opgericht om de veiligheid in de wijk te vergroten. Waarschuwingen of vragen om op te letten als er iets aan de hand is. Alleen houden niet alle buren zich daaraan.

Waar is Vicky?

Of er nu een hond, kat of konijn zoek is, of weggelopen zonder dat de baas het überhaupt weet. De meeste berichten in de buurtapp gaan toch echt over Vicky, Snuffie of Minoes.

Opvallende zaken

“Er staat hier een auto met de kofferbak nog open” of “Van wie is dit kinderfietsje”? Vriendelijk bedoeld. Maar vaak weet je toch van je buren wel in welke auto of op welke fiets ze rijden? Daar hoeven de 88 andere buren niet van op de hoogte te zijn.

Hebben jullie dat gezien?

“Hé ik zag Hans van nr 89898 bij Linda en de koffertjes” incl. foto van de beeldbuis van buurvrouw Annie. Heel leuk voor Hans dat hij in de prijzen valt, maar moeten we dat allemaal weten? En ook wel een tikkie confronterend voor de buren die geen lid zijn van de postcodeloterij.

Maar waar het pas echt fout gaat: de reacties…

En dit zijn alleen nog maar situaties die de buurtapp aanwakkeren. De berichten zelf zijn vaak niet eens het grootste probleem. Juist de 86 duimpjes, 10x ‘oh wat erg’ of 28x ‘hier is de buurtapp niet voor bedoeld’ berichten zorgen voor irritatie.

Opvallende types

Het kan ook pijnlijk worden als de buurtapp wel word ingezet waar hij voor bedoeld is, maar er iemand niet zat op te letten. Een beetje lullig als je dan één van je buren als ‘verdacht’ noemt in de buurtapp.   

Wel om te gniffelen

Verdwaalde pokémonjagers in de straat “er staat een guur persoon de hele tijd op zijn telefoon”. Er staat een man op een ladder naar binnen te gluren op nr. 35, maar dan blijkt het de glazenwasser te zijn. Of de kids die nog geen zin hebben om te slapen en in het raam worden betrapt door de buren. Dat zijn dan weer buurtapp anekdotes waar wij smakelijk om kunnen lachen.

De perfecte buurtapp

Door onnodige berichten gaat de buurtapp zijn doel voorbij. Als er dan echt wat aan de hand is kijkt een groot deel van de buurt niet eens meer. Wat zou het dan handig zijn als je écht alleen bericht krijgt in geval van nood? En dat deze app dan ook direct weer afgesloten wordt als het probleem is opgelost… Ja dat zou echt mooi zijn toch!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: