Je alarmgroep uitbreiden doe je zo: buren toevoegen

Ja leuk, heb je zo’n “sociaal” alarmsysteem, met een “sociale” app en een “sociale” alarmopvolging, moet je ook nog zélf sociaal zijn om je alarmgroep uit te breiden! En dat wil je wel, want het sociale deel van je alarmsysteem maakt het juist zo sterk.

Nee, je krijgt niet zomaar vanzelf mensen in je alarmgroep. Daar moet je wat sociale vaardigheden voor hebben. Maar… geen paniek. We gaan je helpen. Met een serie artikelen met tips om je alarmgroep uit te breiden. En omdat je buren het dichtstbij wonen, beginnen we bij hen. De 1e tip: je buren zover krijgen om je alarmgroep te joinen.

Praatje maken met je buren

Volgens sommige mensen is een wildvreemde aanspreken het engste dat er is. En het kan heel goed zijn dat jouw buurman of -vrouw een wild(e)vreemde is. Maar je moet maar zo denken, dat als je eenmaal een gesprekje hebt gehad, die persoon geen vreemde meer voor je is. Om een praatje aan te kunnen knopen, zijn er 2 dingen heel belangrijk: timing en gespreksonderwerp.

Timing


Timing is belangrijk omdat je allebei tegelijk op dezelfde plek moet zijn om überhaupt een woordje te kunnen wisselen. Goedemorgen schreeuwen naar je buurman die net de straat uitrijdt, komt het betere gesprek niet echt ten goede. Maar als jullie bijvoorbeeld beiden de voortuin inlopen, heb je het juiste moment te pakken.

Gespreksonderwerp

Dan komt de keuze van het gespreksonderwerp. Vermijd direct de diepte in te gaan. Je weet niet wat voor persoon je tegenover je hebt. Je weet niets over de politieke voorkeur, religieuze overtuiging of dat je buur de hagelslag in een muf keukenkastje bewaard in plaats van een fijne koele ijskast.

Dus houd het gesprek neutraal. Bijvoorbeeld over het weer of over de tuin die er mooi bij ligt.


Heerlijk weertje, hè, buurman?

Durfals zouden zelfs over de gezondheid van de ander kunnen beginnen met een open “hoe gaat het met je?” Maar daar kleeft een risico aan vast: voordat je het weet zit je vast in een urenlange verwikkeling over een raar kuchje dat maar niet overgaat, of een gevalletje geuren en kleuren over iets verkeerds dat ze hebben gegeten.
Maar goed. Zodra je die eerste stap hebt genomen is het tijd voor de volgende stap: wachten.
Wachten

Ja, wachten. Laat het even bezinken bij je buurman of -vrouw. Je hebt een goede indruk achtergelaten. Je hebt een gesprek gevoerd dat prettig lichtvoetig én informatief was. Jullie beiden staan aan de vooravond van een prachtige buurrelatie. Je buur is niet meer ver maar ineens veel dichterbij. Dichtbij genoeg om jullie relatie naar het volgende level te krijgen.

Je buurrelatie naar het volgende level

Oké, op een gegeven moment ben je wel een beetje uitgepraat over het weer. Ja, de zon schijnt, het regent, het waait, er komt een tornado voorbij, het is allemaal niet zo spannend meer. Maar die spanning kun je er wel weer in brengen als je het over je alarmsysteem gaat hebben, want dat gaat via een omweg over criminaliteit (en natuurlijk ook een beetje over brand).

Criminaliteit is een zeer spannend onderwerp. Hele seizoenen aan series zijn er aan gewijd. We gaan ervoor naar de bioscoop en het is de reden dat we nog steeds veelvuldig geconfronteerd worden met Peterrrrj R. de Vries. Want je moet immers een alibi hebben, of zo. Dus ja, je trekt de aandacht door het lichtjes aan te stippen.

“Goh,” zeg je op een achteloze toon, terwijl je er op let je stem niet al te veel te laten overslaan. “Wist je dat we gemiddeld in ons leven 2x een inbraak meemaken?”

Laat zo’n vraag even landen. Hij is misschien een beetje beladen. Je buur wordt geconfronteerd met een naar feit, met gevaar en spanning. Maar hoogstwaarschijnlijk is de interesse hiermee gewekt. En wanneer je die interesse voelt, dan moet je hem vasthouden. Door direct toe te slaan met een volgend feit:

“Een gemiddelde inbreker kan binnen 30 seconden in je huis staan. Dat is best snel, toch?”

Op zo’n vraag men alleen maar met een volmondig ja antwoorden. En dan sla je toe:

“Ik heb daarom een alarmsysteem hangen. Van Homies Alarm. Handig joh. Die zorgt ervoor dat zo’n inbreker na die 30 seconden aan mijn deur morrelen binnen 2,3 seconden de straat uit is. Althans, als ie een beetje slim is.

Als ie niet zo slim is, dan krijg ik een bericht en iedereen die ik aan mijn alarmgroep heb toegevoegd. Dan komt er direct iemand kijken wat er aan de hand is en die kan zo nodig de politie waarschuwen. Maar daarover gesproken, wil je ook in mijn alarmgroep? Jij woont het dichtstbij, dus dat zou heel fijn zijn.”

Na zo’n spraakwaterval, kan je buur niet anders dan nog een keertje schutterig ja mompelen.

Makkelijk als een taart.

Even alle gekheid op een stokje

Zorg dat je buren in je alarmgroep zitten. Gewoon vragen levert in 95% van de gevallen een ja op. Maak je niet druk over dat je te veel vraagt. Mensen helpen elkaar graag. Vaak zelfs grager dan dat ze zelf om hulp vragen. Succes! 😊

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: