Meeste inbraken tijdens de donkere dagen.

Ze zijn weer aangebroken: de donkere dagen voor kerst. Wanneer de wintertijd ingaat lijken de dagen in Nederland plotseling veel korter. Vroeg in de avond begint het al te schemeren en wanneer veel mensen van huis vertrekken is het nog niet helemaal licht. Het gevoel van veiligheid wordt tijdens deze ‘donkere dagen’ ook minder. En dat is niet geheel onterecht, want tussen november en maart vinden de meeste woninginbraken plaats.

Meer kansen voor inbrekers

Inbrekers en criminelen hebben tijdens de donkere dagen een grotere kans van slagen. Er zijn vaak minder mensen op straat en in het donker kunnen zij gemakkelijk hun gang gaan zonder dat ze de aandacht trekken. In vergelijking met eerdere jaren zijn mensen steeds vaker van huis en is er minder sociale controle. Ook lijken inbrekers zich de laatste jaren niet meer zozeer op grote steden te richten. Steeds vaker slaan ze hun slag in kleine tot middelgrote dorpen.

Cijfers rondom inbraak

De misdaadcijfers liegen er dan ook niet om. In 2018 werden er bij de politie bijna 43.000 inbraken gemeld, waarbij pogingen tot inbraak niet zijn meegeteld. Gemiddeld is dat 117 inbraken per dag. Toch vinden de meeste van deze inbraken plaats tijdens de donkere dagen. Om deze cijfers tegen te gaan starten de politie en gemeenten ieder jaar rond 1 november het ‘Donkere Dagen Offensief’. Met deze actie willen zij in iedere woonplaats de kans op inbraak en overvallen verminderen. 

Wees alert

Politie en gemeente zijn dus extra alert tijdens de donkere dagen. Maar wees dit zelf ook. Loop eens bewust een rondje om je huis om kansen voor inbrekers op te sporen. En check altijd snel  je ramen en deuren wanneer je van huis vertrekt. Zo kun je zelf de kans op inbraak in jouw huis verlagen. Laat die inbrekers maar in de kou staan.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: