Risico op brand: het ene huis is het andere niet

De kans op brand thuis is dus 1 op 65. Alleen een huishouden kan heel verschillend zijn. Samen, alleen, met of zonder kinderen… Maar welk thuis heeft dan net iets meer risico op brand? Wij zochten het uit!

Kids in huis? Let dan extra goed op!

Kinderen in huis betekent een grotere kans op brand in huis. Waarom? Kinderen rennen rond, halen nog wel eens kattenkwaad uit. Zeg je ze dat vuur gevaarlijk is, dan is dat toch interessant om even te testen… Om nog maar niet te beginnen over de iPads, telefoons en hooverboards in huis die oververhit raken tijdens het opladen.

Hoe zit het dan als ze op kamers gaan?

Een studentenhuis, alsof er een groep holbewoners met verzamelwoede woont. Een gratis bank op straat? Er is nog wel twee vierkante meter vrij in de woonkamer naast de andere 88 banken. Dan alle laptops, tablets en smartphones van die arme studenten. De gedeelde wasdroger die niet door iedereen wordt uitgepluisd. En het koken dat ze eindelijk nog moeten leren… Toch maar even checken of de huisbaas van Charlotte voor voldoende rookmelders heeft gezorgd?

Thuis bij Oma Mien en Opa Hans

Geen inwonende kinderen meer, ,dus een kleinere kans op brand. Maar tijdens een dag met de kleinkinderen is het natuurlijk wel oppassen. Als er bijvoorbeeld weer eens taart of koekjes gebakken moeten worden. Grote kans dat er wel een elektrische fiets in de schuur staat en die accu is dan wél weer een groter brandrisico.

En tante Tinus op haar seniorenflat?

Ouderen lopen niet perse meer risico. Wel zijn ze minder mobiel en kunnen wel wat extra hulp gebruiken als er wel iets gebeurt. In seniorenflats zijn de brandpreventieregels nog hetzelfde als in elke andere woning. Daarom pleit de brandweer voor meer preventie, voorlichting, sprinklers én een slim alarmsysteem dat direct hulp inschakelt van anderen. Dat vinden wij heel slim bedacht van ze.

Je begrijpt: het ene huis is het andere niet. Dat geldt zeker ook voor het risico op brand. Zorg dus vooral dat je alert blijft op de potentiele brandrisico’s bij jou in huis.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: