Waar ontstaat brand het meest en hoe kun je dat voorkomen?

Newly installed construction frame house rain gutter system on the metal roof top. Brick chimney pipe against blue sky.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar doorgaans is dat met brand niet bepaald het geval. Nou ja, als je het spreekwoord letterlijk zou opvatten. Nee, brand ontstaat immers op plekken waar je dat eigenlijk ook wel een beetje kunt verwachten. Denk hierbij aan de schoorsteen, de keuken of bij een vermoeid elektrisch apparaat dat overuren heeft staan draaien.

Open deur: brand voorkom je met gezond verstand

Hoe je brand kunt voorkomen is vaak een kwestie van gezond verstand. Door bijvoorbeeld niet op je dooie akkertje een boodschap te gaan doen terwijl er een pan met olie op het gas staat op te warmen. Je zet geen kaars in het pad van een wapperende vitrage. En een strijkbout laat je niet op je overhemd of blouse zijn onmiskenbare driehoekige afdruk stempelen. En toch… toch gebeuren deze dingen vaker dan ons lief is.

We zijn nou eenmaal onachtzaam

We hebben lang gezocht naar iemand die onachtzaamheid goed kon uitbeelden. We kwamen niet verder dan deze.

We vergeten allemaal wel eens wat. We zijn er goed in zaken af te zwakken tot een ‘valt wel mee’ of ‘zo’n vaart zal het niet lopen’. En soms weten we dingen gewoonweg niet of beschouwen mogelijke, (en zelfs zekere) scenario’s tot de hersenspinsels van de betere fantasyschrijvers.

Een brand, een échte brand, maak je gelukkig niet vaak mee, maar de keren dát er ergens brand ontstaat, is juíst door zo’n klein moment van onachtzaamheid. En de keren dat er bijna een brand ontstaat zijn waarschijnlijk niet op één hand te tellen. Dus wat doe je daaraan?

Je leven als een serie bewussies

Om te zeggen dat je brand voorkomt door niet onachtzaam te zijn en altijd bewust te zijn van de risico’s, is misschien wat al te flauw. En toch komt het daar wel op neer. Wij Homies zien het dan ook als doel om dat bewustzijn te vergroten. Door je bijvoorbeeld te vertellen op welke plekken in huis brand het vaakst ontstaat, en hoe die ontstaan.

Kennis blijkt hierin het beste middel om brand te voorkomen. Dat doe je namelijk zelf. Die kennis zullen wij je bijbrengen op dit blog en in onze nieuwsbrief. En als het dan toch een keertje misgaat, dan heb je altijd nog het Homies Alarmsysteem om de schade te beperken.

En waar of hoe ontstaat brand dan het meest?

Ziet er misschien onschuldig uit, maar laat je niet misleiden…

De top-5 plekken in huis waar brand het vaakst ontstaat is als volgt:

  1. Schoorsteen
  2. Een defect elektrisch apparaat
  3. Koken in de keuken
  4. Brandstichting (!)
  5. Hittebronnen, roken en kaarsen

In een serie volgende artikelen gaan we dieper op deze zaken in. Dit artikel zal worden geüpdate met de links naar die artikelen. Stay tuned…

Dit vind je misschien ook leuk...

%d bloggers liken dit: