Wat moet je doen bij brand?

rookontwikkeling

Hard gillen en wegrennen. Of rustig je tas in pakken met wat spullen, kopje koffie pakken en naar buiten wandelen? Paniek of juist de ernst van de situatie negeren zijn beiden niet aan te raden. Binnen enkele minuten kan een brand al zo groot zijn dat je hem zelf niet meer kunt blussen. Zorg dus dat je weet wat je moet doen.

Wees alert!

Met alle brandbare spullen die we tegenwoordig in huis hebben, kan binnen 5minuten je hele huis in brand staan. Daarom is het dus zeker handig om goed te weten wat je moet doen als er brand uitbreekt. Zodat je snel en goed kunt handelen.

  1. Schat de situatie in. Is de brand nog in een beginstadium? Dan kun je nog proberen deze zelf te blussen met een blusser of deken. Ga voorzichtig en volgens de instructies te werk.
  2. Sluit de deur van de ruimte waar de brand is. Zeker als de brand al groot is of als er veel rook is ontstaan.
  3. Zorg dat jijzelf en iedereen in de woning in veiligheid is. En probeer zo min mogelijk rook in te ademen zolang je nog binnen bent. Is er veel rookvorming? Kruip daar dan onderdoor.
  4. Waarschuw ook je buren.
  5. Bel 112 en geef duidelijke instructies over je adres, de brand en de omstandigheden. Maar ook met hoeveel mensen je bent en of er mogelijk nog mensen binnen zijn.
  6. Ga de woning niet meer in! De rook in je huis is gevaarlijk.

Wees voorbereid!

Een goed begin is het halve werk. Zorg dus dat je huis is voorzien van voldoende rookmelders. Dan ben je op tijd gewaarschuwd als er brand uitbreekt.

Maak ook een vluchtplan, zodat je precies weet wat je moet doen bij brand. Bepaal de vluchtroute én een alternatieve vluchtroute. Bepaal wie in jouw huis waar verantwoordelijk voor is. Zoals kinderen of huisdieren. Maar ook wie deuren sluit, om daarmee de schade van de uitslaande brand mogelijk te beperken.

Extra tip! Oefen de vluchtroutes ook met je ogen dicht. Vaak is er zoveel rookvorming bij een brand dat je geen hand voor ogen ziet.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: