Zo maak jij dit jaar zelf je oliebollen

zelf oliebollen bakken

Zeg je feestdagen, zeg je oliebollen. Ook al is het feest iets kleiner dan normaal, een gefrituurde bol hoort erbij. Je kunt ze natuurlijk bij de bakker halen. Maar je kunt ook iets nieuws proberen: zelf oliebollen maken!

Lekker bezig zijn in de vakantie

De feestdagen en de kerstvakantie ziet er dit jaar anders uit. Even een uitje met het gezin ziet er niet in. Hooguit even een wandeling of naar het park. Maar waarom zou je die tijd niet gebruiken om iets nieuws te doen? Je eigen oliebollen bakken. Met dit heerlijke recept steel jij thuis de show met nieuwjaar. En blijk je toch geen ster in de keuken, dan heb je in ieder geval een leuke dag.

Dit zijn de ingrediënten voor oliebollen

  • 500ml lauwe halfvolle melk
  • 500gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7gram)
  • 3 eetlepels lichtbruine basterd suiker
  • 2 El citroensap
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • Zonnebloemolie
  • 150gram gewelde krenten of 2 appels in stukjes

 Zo maak je de oliebollen

  • Mix alle ingrediënten (behalve de olie en krenten of appels) tot een glad en luchtig beslag.
  • Is het beslag luchtig dan kun je nog de krenten of stukjes appel toevoegen. Als je dat lekker vindt natuurlijk!?
  • Laat het beslag een afgedekte kom ongeveer een uur staan, zodat het kan rijzen. In een warme omgeving. Het beslag zal dan ongeveer twee keer zo groot worden.
  • Verwarm de olie in een ruime pan of in een frituurpan tot ongeveer 180graden.
  • Schep met een ijslepel bolletjes in de hete olie. Houdt de lepel hiervoor net boven de olie. Tip: Als je de lepel vooraf even in de olie doopt, dan glijdt het beslag er makkelijker af.
  • Bak de oliebollen in 4-7minuten goudbruin. Als het goed is draaien de bollen vanzelf om, anders kun je ze even helpen natuurlijk 😉.
  • Zijn de bollen goudbruin? Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken in een vergiet met keukenpapier.
  • Smullen maar!

Vers zijn de oliebollen het knapperigst en lekkerst. Maar je kunt ze ook makkelijk bij kamertemperatuur bewaren. Warm ze even op en ze zijn weer knapperig. Je kunt ze ook invriezen om ze nóg langer te bewaren 😉

Safety first! Zo maak je oliebollen op een veilige manier

Oliebollen bak je in de …=. olie natuurlijk. Maar met die grote hoeveelheid olie moet je wel op blijven letten. Niet alleen voor loeihete spetters, maar ook voor vlam in de pan. Om de oliebollen te frituren moet je olie natuurlijk warm genoeg zijn. Blijf wel alert dat het niet té warm wordt. En ben je klaar met bakken? Doe een deksel op de pan en laat de olie goed afkoelen.

Gebeurd er toch iets tijdens het bakken? Blus een vuur met olie nooit, maar dan ook nooit met water! Bescherm jezelf en probeer een deksel op de pan te doen. Daarmee neem je zuurstof weg bij de brandhaard en zal het vuur doven.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: